Dacă îi spunem numele întreg, s-ar putea ca mulți să nu știe despre cine e vorba. E cunoscut pentru că e bucătar. Atât de cunoscut încât foarte puțină lume a avut curiozitatea să meargă mai departe, să afle mai multe lucruri despre pasionatul și pasionalul Jamie Oliver.
Îi devorăm (la figurat, dar ne-am dori la propriu) rețetele, îi urmărim înregistrările din bucătăriile lumii. Este exemplul perfect de bucătar devenit cult, e o marcă, e ca Nike sau Adidas în sport, ca Marquez în literatură. Ca The Stones în muzică, în fine, ați prins ideea, aș putea continua comparațiile la nesfârșit și nu despre asta era vorba.
Puțin din omul Jamie Oliver
Puțini merg mai departe de imaginea aceasta care frizează perfecțiunea. Puțini îl caută pe omul Jamie. Iar ca să cunoști un om, cel mai simplu e să vorbești cu el și să-i asculți poveștile. Desigur, trebuie să și ai ocazia să-l întâlnești. Mie mi s-a întâmplat asta acum câțiva ani, la Londra, când Jamie abia își lansase cartea cu rețete din Italia, „Jamie gătește în Italia”, la Editura Curtea Veche. Atunci am descoperit puțin din ceea ce e în spatele luminilor strălucitoare. Puțin din omul Jamie Oliver.
Guralivul bucătar petrecuse vreo 2 ani prin tot felul de sate italiene, în căutare de rețete pierdute, avându-l ca ghid devotat pe Gennaro, faimosul chef italian și mentorul lui Jamie. La sfârșitul călătoriei, cu o minunată carte de bucate pe masă și cu un documentar video pe măsura experienței trăite pe ecran, Jamie era dispus să povestească despre întâlnirile cu fiecare ”nonna”, bunicuțele italiene păstrătoare ale rețetelor secrete.
Povestea tulburătoare a copilului „pus la murat”
Pentru Jamie Oliver bucătăria nu e totul, chiar dacă am putea fi tentați să credem asta. Bucătăria e doar o parte din viață. Iar viața poate însemna orice: poate însemna crize de râs, poate însemna să plângi cu sughițuri când savurezi o mâncare specială, poate însemna un copil „pus la murat”, într-un borcan, cu 60 de ani în urmă.
Un copil „pus la murat” într-un borcan. Poate suna șocant, poate să provoace greață, poate părea că am ales acest titlu ca să atrag. Dar nu. Asta e realitatea. Aceasta e povestea pe care mi-a spus-o Jamie Oliver, într-o după-amiază liniștită, în frumosul său studio londonez.
Și doar încă o notiță, înainte să vedeți povestea. Jamie Oliver are 5 copii, iar el și soția sa Jools au pierdut alți 5 nenăscuți. ”Viața e crudă.” spune celebrul chef. ”Un copil stă murat în alcool și nu poți spune dacă e bine sau e rău.”
Găsiți cărțile lui Jamie Oliver publicate la Editura Curtea Veche Publishing, și pănă pe 31 martie 2025 vă puteți bucura de un discount de 20%.
Mulțumesc Curtea Veche Pulishing pentru oportunitatea de a realiza interviul cu Jamie Oliver.