Prima zi de școală. Prima experiență intimă cu o altă persoană. Prima dată într-o țară la care am visat atâta timp… Ce au în comun toate aceste momente trăite pentru prima dată? Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional cu o experiență de peste 16 ani, ne oferă perspectiva sa.
„Creierul uman funcționează pe principiul predicțiilor. Ceea ce a învățat sistemul nostru nervos pentru prima dată,
e ceea ce va prezice sau va anticipa mai departe în viață.”
„Cred că experiențe trăite pentru prima dată fac parte din cine suntem noi în prezent. Ne conturează, ne modelează structura psihologică, emoțională. (…) Creierul uman funcționează pe principiul predicțiilor. Asta înseamnă că ceea ce a învățat sistemul nostru nervos pentru prima dată, e ceea ce va prezice sau va anticipa mai departe în viață. Dacă aceste prime experiențe au fost (…) pozitive, sistemul nostru nervos, pentru a se orienta mai bine în această lume complicată pe care nu de fiecare dată o înțelege foarte bine, va face astfel de predicții, bazându-se pe cum a fost acolo și atunci”, spune psihoterapeutul Gáspár György în interviul „Prima Dată”.
Și atunci vine, firesc întrebarea „Ce facem cu experiențele negative?” Înseamnă că nu ne vom mai apropia niciodată de fricile noastre, vom renunța la lupta cu acestea? Sau avem „portițe de scăpare”?
Secretele lui Gáspár György pentru a rescrie trecutul
„Prezentul este puternic influențat de trecut, de ceea ce s-a întâmplat cu noi acolo și atunci, când poate că nu am avut aceleași resurse pe care le avem în prezent, n-am dispus de aceeași maturitate.”
Asta înseamnă că vârsta ne aduce și câteva avantaje deloc de neglijat. Desigur, dacă suntem dispuși să și muncim ca să ne atingem obiectivele.
„Este foarte important ca, pe măsură ce înaintăm în vârstă, să avem dezvoltate niște abilități de autocunoaștere și dezvoltare personală, să fim într-o continuă comunicare cu noi înșine. Să văd dacă îmi place ceva, de ce îmi place atât de tare. Cum se leagă această experiență din prezent de experiențele mele din trecut?” adaugă psihoterapeutul.
„Expunerea la experiențe trăite pentru prima dată contribuie la atingerea obiectivelor și ne crește stima de sine.”
Și pentru că am pomenit atingerea obiectivelor, expunerea la experiențe trăite pentru prima dată care nu ne plac dar ”nu ne omoară” este o ocazie excelentă ca să ne creștem stima de sine și, în cele din urmă, să schimbăm trecutul. Sau, cum spune Gáspár György, „sistemul nervos are posibilitatea de a restructura acea informație pe care a stocat-o.”
Foto: Pagina de Psihologie