31 martie 1889 – 31 martie 2025. 136 de ani de Turn. E la fel de celebru ca Mona Lisa. Iar Mona Lisa este cea mai cunoscută pictură din lume. Pictura e cea mai cunoscută reprezentativă imagine din interiorul unei clădiri din Orașul Luminilor. Turnul, din contră, e revanșa pe care și-o ia lumina naturală. Pe scurt, nu poți spune ”Paris” fără să spui ”Turnul Eiffel”.
136 de ani și încă nu știu dacă există cineva pe lumea asta care să poată explica de ce un munte de 10 mii de tone de (mai ales) oțel provoacă atât de tare chiar și cele mai aspre inimi. (Desigur, poți să lucrezi la forjă și să te pasioneze oțelul, dar aceste cazuri sunt totuși puține față de majoritate.)
Ce emoții vă provoacă un pumn de nituri, din cutia de mobilă de la Ikea?
Ce emoții vă provoacă un pumn de nituri pe care le cumpărați de la magazinul de materiale de construcții ori pe care le găsiți, ambalate într-o punguliță de plastic, în cutia de mobilă de la Ikea? În niciun caz iubire. Și totuși, uite că o fac 2 milioane și jumătate de nituri, și încă cu mare succes!
Merg mai departe: ce poate simboliza o bucată inertă de fier, rece, poate și cam udă de la ploaie? Poate că cel mult… nimic.
Și-atunci, ce magie transformă 18.038 de piese de acest fel într-un simbol al orașului care, la rândul lui, simbolizează cel mai puternic sentiment al omenirii, iubirea?

De unde această senzație de liniște, de familiaritate când îl vezi de la distanță? Și de unde aceeași senzație care te copleșește când, în sfârșit, ajungi sub construcția impresionantă.
Lățimea fiecărei laturi a fiecărui pilier al turnului are 25 de metri, iar înălțimea de 330 de metri e echivalentul unui bloc turn cu peste 100 de etaje. (strict pentru comparație, Asmita Gardens din București, una dintre cele mai înalte clădiri de locuințe din România are sub 100 de metri și doar 17 etaje…)
Dacă presupunem că vreo 14 milioane
de turiști care au vizitat Parisul anul trecut au făcut măcar o fotografie cu turnul, puterea simbolului e ceva mai clară.
Poate că o explicație ar fi că imaginile cu el sunt peste tot: din cărțile de istorie până pe hainele creatorilor de modă. Dacă presupunem că vreo 14 milioane de turiști care au vizitat Parisul anul trecut au făcut măcar o fotografie cu turnul, puterea simbolului e ceva mai clară. Turnul Eiffel e peste tot. Dar mai ales în amintirea celor care l-au văzut, măcar o dată, chiar și într-o desuetă carte poștală.
E un destin extraordinar pentru o construcție care, acum 136 de ani, a stârnit revolta parizienilor care o considerau urâtă.
Urările de la mulți ani le facem, de obicei, ființelor. Dar pot spune eu că Turnul Eiffel nu trăiește? Și-atunci, cum să nu-i spun ”La mulți ani!”?
136 de ani de Turn. E la fel de celebru ca Mona Lisa. Iar Mona Lisa este cea mai cunoscută pictură din lume. Nu poți spune “Paris” fără să spui ”Turnul Eiffel”.
Deci nu poți spune iubire fără să te gândești la el.
Foto: Profimedia