Uită de shopping, în curând îți vei descărca hainele… de pe internet! Danit Peleg, designerul de 27 de ani care trăiește la Tel Aviv, în Israel, a prezentat la New York, la sfârșitul anului trecut, prima sa colecție de haine realizată în totalitate cu ajutorul imprimantelor 3D.
Colecția sa a fost foarte bine primită la Maker Faire, cel mai mare târg al inovațiilor hi-tech, ce reunește oameni de știință, inovatori, profesori, artiști, artizani, oameni pasionați de tehnologiile viitorului, experimente științifice, creativitate în artă sau design.
Am stat de vorbă cu designerul Danit Peleg, în exclusivitate pentru România, despre colecția sa inedită ce explorează noi forme ale modei, cu ajutorul noilor tehnologii: imprimantele 3D.
Danit, care a fost cea mai mare provocare în realizarea colecției tale? Ai lucrat la ea 2000 de ore…
Găsirea materialului potrivit și imprimarea hainelor. Inițial am lucrat cu PLA, care este un plastic dur, ce se rupe ușor. A fost greu să creez ceva confortabil din așa ceva. Mi-a luat o lună numai ca să-mi dau seama că e mai bine să lucrez cu FilaFlex. Și a mai fost o provocare să creez haine pentru sute și sute de ore. Cred în viitor, în dezvoltarea tehnologiei și în faptul că oamenii vor inventa imprimante care vor putea realiza piese de 100 de ori mai repede decât cele pe care le folosesc eu acum.
Care a fost primul obiect pe care l-ai creat cu ajutorul unei imprimante 3D?
Jacheta roșie a fost prima piesă pe care am printat-o cu succes, folosind o imprimantă 3D, după ce m-am documentat și am făcut multe probe.
Care este piesa ta favorită a colecției?
Tot jacheta roșie care, de altfel, a fost și cea mai dificilă dintre ele. Sunt atașată de ea pentru că este prima piesă și pentru că strigă “libertate”, sentiment pe care l-am simțit lucrând la acest proiect.
Cât timp a durat să realizezi fiecare piesă?
400 de ore fiecare ținută. Jacheta roșie mi-a luat 300 de ore, de exemplu. Și tot procesul m-a costat aproximativ 2500 de dolari, dar pentru materiale am obținut o sponsorizare din partea Recreus, compania care produce FilaFlex, dar și din partea unui magazin local de imprimante 3D, care se numește TechFactoryPLus.
Cât de confortabile sunt hainele imprimate?
Sunt confortabile, dar este o experiență foarte diferită. Nimic din ceea ce ați purtat până acum nu se aseamănă. Pe piele se simt precum o gumă, un cauciuc, sunt maleabile, le poți îndoi cu ușurință. Sper ca în viitor să fie accesibile mai multe tipuri de materiale pe care să le pot folosi, fire din bumbac sau poliester. Materiale cu care industria modei este mai familiarizată.
De ce ar purta cineva haine printate, în locul textilelor clasice?
Bună întrebare. Oamenii sunt mult mai curajoși și experimentează mai mult acum, când vine vorba despre modă. Cred că multă lume își dorește să încerce modele și tehnici noi când vine vorba despre modă, așa că tind să cred că oamenii vor fi deschiși și curioși să testeze acest gen de creații. Și mai cred că în viitorul apropiat, hainele create cu ajutorul imprimantelor 3D se vor simți pe piele precum cele obișnuite.
Spuneai că tehnologia le oferă designerilor mai multă independență în procesul creației. De ce crezi că designerii nu sunt independeți acum?
Designerii se bazeză acum pe anumite tipuri de materiale și modele, la care au acces la târguri. Să spunem că dacă un designer își dorește să creeze ceva, dar nu găsește materialul dorit, atunci nu poate face ceea ce și-a imaginat. Prin ceea ce fac eu, poți inventa toate modelele pe care ți le dorești.
Crezi că ăsta e viitorul modei, să ne creăm haine singuri, acasă?
Dacă tehnologia se îmbunătățește, da!, acesta poate fi viitorul industriei modei. Este ceva grandios! Ar fi costuri de shipping mai mici și, cel mai important, designul în sine se va democratiza, toate lumea va putea desena haine și le-ar putea crea acasă.
Câte imprimante 3D ai folosit pentru a crea întreaga colecție?
Pentru prima mea colecție am folosit 6 aparate care au lucrat non-stop.
Dacă ar fi să vinzi o piesă din colecția ta, cât ar costa?
De pildă, jacheta Liberte ar costa vreo 3000 de dolari, pentru că am lucrat la ea 300 de ore.
Care este umătoarea ta provocare?
Momentan îmi doresc să creez o linie de costume de baie. Va fi un hibrid. Voi combina fibra clasică și materiale realizate cu ajutorul imprimantelor 3D.
Care este deisgnerul tău favorit?
Oliver Rousteing de la Balmain și Iris Van Herpen. Balmain creează materiale trendy și unice, extrem de fine și dezirabile. Van Herpen mă fascineză și mă inspiră.
Ce te inspiră?
Mă inspiră lucrurile din jurul meu, fotografiez sculpturi și arhitectura complexă pe care o văd în Tel Aviv și acum, când călătoresc cu colecția mea, mă inspir din ceea ce văd prin lume.
Foto: Daria Ratiner
Iată procesul de creație al colecției de haine realizate de Danit cu ajutorul imprimantelor 3D.
În noiembrie 2015, Danit Peleg a fost invitată la renumita conferință TED pentru a povesti lumii despre viitorul modei…